top of page

Hvordan kommer jeg igang med at kitesurfe?

Alle kan lære at kitesurfe! Hvad med kitesuring kursus? Men lad os starte med at få styr på hvad kitesurfing egentligt er!


Måske har du set nogle kitesurfere ved din lokale strand eller på en ferie! Det kan se vildt ud, men er faktisk en meget sikker sport som man hurtigt kan lære og forbedre sig i.


Denne blog er skrevet af Emely som har kitesurfet siden 2011. Emely er 2x Danmarksmester og har flere internationale placeringer bag sig. Emely har kitesurfet i over 17 forskellige lande rundt omkring i verden, hvor hun har trænet til konkurrencer samt undervist og coachet alt fra begyndere til øvede.Hvad er kitesurfing?

Kitesurfing er en vandsport hvor ens fødder er indsat i et board og man bliver trukket hen over vandet med en drage. I kitesurfing er man meget afhængig af vinden. Man står på et board som kan minde om et wakeboard, hertil har man en trapez rundt om livet som også kan beskrives som en slags bælte.

Hvor kan man kitesurfe?

Til at kitesurfe han man brug for nok vind (mindst 6m/s) og vand! Det er faktisk lettest at lære uden bølger, så det er slet ikke nødvendigt at finde et sted med bølger. Man kan dog ikke kitesurfe i alt slags vind. Det bedste er pålandsvind eller sideshore vind, da vinden oftest er ren og ikke stødende. Vi fraråder altid fralandsvind da der er mulighed for at blæse til havs og vinden kan være stødende og upålidelig.

Er kitesurfing farligt?

Man kan sammenligne at lære at kitesurfe med at lære at køre bil. Er det farligt at køre bil? Ja og nej. Det kræver i hvert fald at man tager et kursus inden og lærer hvordan man styrer bilen (og kiten!!) Det er dig som ”pilot” af kiten der 100% styrer hvad den gør. Den tager sig aldrig pludselig op i luften uden at du har ”styret” den til det. Du kan til en hver tid helt og fuldstændig adskille dig fra kiten.

Det er dog supervigtigt at man starter med at tage et kursus og en professionel gemmen går udstyret, sikkerheden samt hvordan man flyver dragen. Det er også vigtigt at kunne vurdere om vejrforholdene er egnede til kitesurfing.

Er det svært at kitesurfe?

Det kan være svært at lære! Personligt tog det mig laaaang tid. Det skal nok komme – giv ikke op! Det kommer især også an på de forhold man lærer i og hvor ofte man har mulighed for at komme ud.


Man kan kitesurfe på mange forskellige niveauer. Nogle nyder at sejle rundt og blot nyde den friske luft og havsprøjt, mens andre søger en adrenalin pumpende følelse og hopper højt lærer nye tricks eller ønsker at prøve kræfterne af i bølger.


Hvor hurtigt du udvikler dig kommer primært an på hvor meget tid du bruger på vandet! Husk at kitesurfing skal holdes ved lige – særligt i starten efter du lige har lært det er det godt ofte at tage ud.

Hvor er det godt at lære at kitesurfe?

Danmark er et super land at kitesurfe i! Og når man pludselig begynder at elske vind, er der mange flere dage med ”godt vejr”.

Personligt syntes jeg at det kan være svært at lære at kitesurfe i Danmark – ikke fordi vi ikke har fantastiske spots! Men fordi vinden er utilregnelig. Som ny kitesurfer kan det være svært at forstå at man ikke kan tage ud at kitesurfe f.eks. hver lørdag kl. 10 for det er der man har tid. Kitesurfing skal tilpasses vindforholdene og det kan være at der er vind hver dag hele ugen når du er på arbejde, og helt vindstille i weekenden når du har fri (undtagen selvfølgelig når du skal til faster Olgas 80års fødselsdag!). Min anbefaling er derfor klart at finde en vindsikker (så vindsikker som muligt – det er jo moder natur!!) destination i udlandet og lære at kitesurfe på et kitesurfing kursus på en uges ferie. Efterfølgende har man bedre forudsætninger for at fortsætte i Danmark.


Hvem kan lære at kitesurfe?

Jeg vil mene at alle der har interessen og lysten til at kitesurfe selvfølgelig også kan lære det! Det er en fordel hvis du kan svømme og generelt føler dig tryk i vand og med at få vand i ansigtet.


Hvor mange timer det præcis tager er meget individuelt. Tag en snak med din instruktør inden hvis der er noget du føler dig nervøs om eller ønsker særligt fokus på. Jeg anbefaler altid 1:1 undervisning da instruktøren kan give dig sin fulde opmærksomhed og kan gå frem i dit ønskede tempo uden at tage hensyn til andre.

Kitesurfing er ikke så fysisk krævende som mange tror. Trapezen (det bælte man har rundt om livet), tager det meste af trækket og man bruger bare armene til at styre med. Man behøver ikke at være i super form eller at være meget stærk, men det kan dog være en fordel.

Jeg har undervist elever fra 10 år til over 60 år! Så det er da en indikator på at kitesurfing er for alle! 

Hvordan kommer jeg igang med kitesurfing?

For guds skyld ikke prøv at lære det selv – du kan virkelig sætte dig selv og andre i fare.

Jeg anbefaler altid privat undervisning da der i grupper bruges meget ventetid på at de andre deltagere har kiten og alle lære i forskellige tempo mm. I Danmark lærer de fleste at kitesurfe i grupper. På vores kitesurfing camps er det altid 1:1 undervisning i gode forhold.

På et begynderkursus vil alt det udstyr du har behov for være til rådighed. Og din instruktør/kiteskole vil også kunne vejlede dig i hvilket udstyr du efterfølgende kan købe. Man kan sagtens starte med brugt udstyr med husk på at der er STOR forskel på udstyret. Vælg ikke noget der er for gammelt, da kitesurfing er en relativt ny sport, er der sket utrolig meget med udviklingen af sikkerheden. Der er også stor forskel på de forskellige kite modeller. Det kan være en super kite men udelukkende til en der sejler unhooked Freestyle og på ingen måde til en der er helt ny.
Hvad lærer jeg på et kitesurfing kursus?

På et kitesurfingkursus vil du typisk gennemgå både teoretisk samt praktisk undervisning. Der begyndes altid med at give en forklaring af sporten, spottet samt vinden og hvordan vi skal anvende og forholde os til vinden, som er så vigtig for os i kitesurfing. Du vil lave basis øvelser med en lille kite på stranden som vi kalder for ”trainer kite”. Herefter gennemgås alt udstyret og al sikkerheden bliver gennemgået og forklaret. Efterfølgende udføres forskellige øvelser med kiten i vandet, bl.a. sikkerhed, hvordan man styrer den osv, indtil du er klar til at prøve med board og kan klare dig selv.
Kan jeg kitesurfe alene?

Kitesurf aldrig alene – altid godt med en makker.

Kan godt tage ud hvis der er andre på spottet som kan holde lidt øje med en.

Det er dog altid sjovere at kitesurfe med andre og nogle man kan dele sine gode minder og sjove session med. Vores kitesurfing camps er en fed måde at lære nye kitesurfing interesserede mennesker at kende på! Der er et fantastisk fællesskab og mange af deltagerne rejser alene. Udover kitesurfing og andre aktiviteter er der mulighed for at deltage i fællesspisning hver aften med instruktørerne og de andre deltagere.

Hvordan ved jeg hvor jeg kan kitesurfe? Hvordan tjekker jeg vejrudsigten?

Som altid er onkel google klar til at hjælpe! Spørg omkring! Spørg på spottet, spørg den lokale kiteskole. Jeg tjekker altid forskellige udsigter for at danne mig et overordnet billede af hvad jeg kan forvente. Husk ikke kun at tjekke vinden men også lyn og regn mm.

Længere nede deler jeg nogle gode hjemmesider samt Facebook grupper som er gode at anvende til kitesurfing i Danmark.

Hvad kan jeg forvente på en kitesurfing rejse med OceanSoul?

Vores kitesurfing rejser/camps foregår udelukkende på nogle af verdens bedste og mest vindsikre kitesurfing spots. Vores instruktører er passionerede og professionelle og underviser hver dag hele sæsonen. De er eksperter i netop de forhold der er på destinationerne. Selvom undervisningen er 1:1 kan du hygge med gruppen imellem undervisningen. Kiteskolerne er meget behagelige og har mange gode faciliteter som toilet, bad, liggestole, læ område, restaurant mm, direkte på spottet.


Liste over de apps/hjemmesider/facebook grupper jeg primært selv anvender:


- Sejladsudsigten (app eller hjemmeside til at tjekket vind/vejrudsigten)

- DMI (app eller hjemmeside til at tjekket vind/vejrudsigten)

- Yr.no (app eller hjemmeside til at tjekket vind/vejrudsigten)

- Bipper (App eller hjemmeside, du kan læse om forskellige spots, se hvor andre tager ud mm).


Facebook Grupper:

Hvor kitesurfes der i DK (bliver oftest brugt omkring København/Sjælland) https://www.facebook.com/groups/188320114571953/


Hvor surfes der på Fyn?Gruppe for kite kvinder i Danmark: https://www.facebook.com/groups/340427086405906Jeg håber denne guide hjælper dig tættere på at lære at kitesurfe!

Vi håber at se dig på vores fantastiske kitesurfing ferier enten som begynder eller øvet

Hang Loose Emely // OceanSoul

コメント


bottom of page