top of page

Yoga Nidra - En søgen efter ro og balance. Den "yogiske søvn"

Det er ikke for sjov at flere og flere begynder at få øjnene op for Yoga Nidra og alle dens gode fordele. Yoga Nidra kan udføres af alle og kræver ingen særlige redskaber eller tidligere træning. Lad os dykke lidt dybere ind i yoga nidraens verden.


Yoga Nidra

Hvad er yoga Nidra? 

Yoga nidra er en gammel praksis fra yoga traditionen/ yoga filosofien. Yoga Nidra beskrives også som den yogiske søvn. Det er en meditations teknik, hvor man er i et bevidsthedsstadie som hverken er vågen eller sover. Det kan også beskrives som den bevidste søvn. Man træner bl.a. at udvide ens bevidsthedsopfattelse.  


Man udøver yoga nidra for bl.a. skifte ens opmærksomhed udefra til indtil. Man glemmer konceptet om tid, sted og mening og giver sig selv lov til blot at være, at eksistere. Når dette sker, formindsker vi vores hjernefunktion og kroppen kan gå ind i et helbredende stadie, hvor man ikke blot bliver klarere og friskere i hovedet, men man kan også udrense toksiner fra ens fysiske krop.   




Yoga Nidra
Yoga Nidra på Maderia

Fordele ved Yoga Nidra:  

Koncentration under yoga nidra, kan føre til et lavere stress niveau, mindre negativt tankemønster og derved kan man også opnå mindre angst. Yderligere kan ens hukommelse blive forbedret, da man rydder op i ens indre tankemylder. Man siger at man igennem yoga nidra kan forynge hele sin krop, da ens kropslige funktioner er minimale og hele ens metabolisme bliver langsommere. Netop dette giver din krop en mulighed for at udrense og forny sig selv. Flere anvender også yoga nidra mod søvnløshed, da det kan være et godt redskab at anvende til at falde i søvn.     






Hvordan udøver man Yoga Nidra?  

I yoga nidra slapper vi ikke blot af; det er en mulighed for at skabe forbindelse og udforske det indre. Det er ikke meningen at du skal se eller opleve drømme, men derimod være helt til stede i dit indre selv. Det er lettere sagt end gjort blot at være til stede, men igennem koncentration, fokus og træning kan man lære det.


Yoga Nidra
Yoga Nidra på Kap Verde

Vi anbefaler at man laver sin yoga nidra liggende, da man bedst kan slappe af på den måde. Lig dig godt og behageligt. Personligt elsker jeg at lægge en yoga pølle eller en pude under mine knæ, det er særligt dejligt hvis du oplever udfordringer med lænden/ryggen. Lig et tæppe over dig selv, så du ikke bliver forstyrret af f.eks. at fryse. En øjenpude over øjnene er også fantastisk, da den måde lukker lys ude, men vægten fra den kan også virke beroligende. Lad blidt dine fødder falde ud til siden og løsne dine arme ned langs din krop med håndfladerne pegene opad, så du er modtagelig over for hvad der skulle komme til dig. Når du er færdig, start med langsomt at bringe bevidstheden tilbage til det fysiske miljø, ved at bevæge fingre og tær blidt. Vend dig først om på højre side og derefter sæt dig langsomt op.     

 

Man prøver at slippe væk fra tankerne ved at blive guidet igennem forskellige sensationer og afspænde ens kropsdele. Det kan beskrives som en kropsscanning. Prøv at lig så stille som muligt uden at bevæge dig og med lukkede øjne. Træk vejret roligt ind og ud igennem næsen. Prøv at trække vejret helt ned i maven ikke blot den øvre den af dit bryst.   

Øv dig i accept, det er normalt at tanker, følelser og fornemmelser kan komme. Tillad dem at passere uden at blive fanget i dem og vend tilbage til åndedrættet og den guidede stemme.

Med tiden vil det blive lettere, at kunne holde koncentrationen og fokus og ens distraktioner bliver mindre. Typisk bliver en yoga nidra guidet af en yogalærer, så man blot skal lytte og ikke tænke noget selv.


Yoga Nidra
Yoga Nidra på Rhodos

Hvor kan jeg dyrke yoga nidra?

Du finder flere guidede yoga nidra i vores store online yoga bibliotek på dansk. Yderligere guider jeg altid en dejlig yoga nidra på mine yogarejser samt yogaretreats.  

 

Namasté Emely 

bottom of page