top of page

Forskellige yoga typer – hvilken form for yoga er den rigtige for mig?

Hvad er yoga?

Yoga betyder ”union”. Og skal forstås som foreningen mellem krop og sind.

Traditionelt set har Yoga 8 forskellige grene, hvor blot den ene gren dækker over den fysiske yoga som vi i vesten er bedst kendt med. Den fysiske form for yoga beskrives som Asanas. Men også herunder findes der forskellige yogastilarter. Yoga kan være alt fra blidt til hårdt både mentalt og fysisk. Denne post beskriver nogle af de mest udbredte og kendte former for fysisk yoga.


Hvem dyrker yoga? Og hvorfor?

Der er ingen tvivl om at yoga har mange fysiske samt mentale fordele og studier (fra 2014), viser at hele 9% af den danske befolkning dyrker yoga. Særligt hvis du er ny til yoga kan det være svært at skabe et overblik over hvilken yoga-type der passer bedst til dine behov samt ønsker. Nogle dyrker yoga udelukkende for de fysiske fordele men andre udelukkende for de mentale. Det er dog svært ikke at opleve fordele i begge.


Hvilken yogaform er den rigtige for mig?

Der er ikke nogen yogaform som er bedre end en anden. Det er en personlig præference. Hvis du er ny til yoga, vil du måske støde på en del nye termer og bevægelser. Yoga handler om at lytte til sin krop og sit sind, så husk at du altid kan komme ud af stillingen hvis du oplever smerte eller ubehag. Blot find en vilkårlig stilling du syntes er behagelig eller din yoga instruktør kan hjælpe dig med at finde et alternativ. Lad være med at have nogle forventninger når du starter – med tiden vil det hele blive mere familiært og du vil kunne slappe af.


Selvom du dyrker den samme yogastilart, kan undervisningen variere en del fra underviser til underviser, da alle har deres egen personlige stil.


Yoga er for alle. Der findes mange forskellige former så prøv dig frem og find den stilart der passer bedst til dig. Find en god yogalærer med en godkendt uddannelse, så som 200RYT eller 500RYT, så du er sikker på at vedkommende kan varetage en time og guide dig igennem dem uden at der opstår skader.

 

De mest kendte og populære yogastilarter


Hatha Yoga

Hatha Yoga er den traditionelle form for yoga som kombinerer flere elementer og omhandler primært at forbinde krop og sind. Typisk vil der være både styrkende samt strækkende elementer og man holder stillingerne i flere ind og udåndinger inden man skifter til den næste stilling.

De fleste andre yogastilarter udspringer herfra.


Hatha yoga egner sig både til ny begynderen og den øvede yogi. Det er en god yogaform at starte med, da den ofte bliver guidet i et roligt tempo og der er mulighed for at tage pauser undervejs. Dog skal det ikke forstås som at Hatha ikke er udfordrende – for det er det (også)!





Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga beskrives ofte som en mere dynamisk form for yoga, hvor man bevæger sig i et flow fra stilling til stilling. Oftest er der blot én indånding eller udånding imellem hver stilling. Der er fokus på at opbygge styrke og man kan mærke sine muskler. Som begynder kan det være udfordrende at starte med Vinyasa også selvom man er vandt til hård fysisk aktivitet. I flowet giver underviseren ofte korte stikord eller bruger yogabetegnelser til stillingerne og guider ikke hele fundamentet samt nødvendige justeringer. F.eks kan der blive sagt den nedadvendte hund uden at man guider og forklarer hvordan man kommer ind i stillingen.



Yin Yoga

Yin beskrives som den feminine energi i yoga og er kendetegnet ved at være en rolig form for yoga, man bevæger sig ikke meget, men arbejder oftest liggende, sidende eller fra alle 4. Hver stilling holdes i flere minutter ad gangen. Dette er bl.a. for ikke blot at strække musklerne men at nå dybere ind og åbne op for bindevævet. Yin yoga giver også yogaudøveren rig


mulighed for at skabe en forbindelse til åndedrættet og være i en meditations lignede stadie imens man glider fra stilling til stilling. Selvom dette er en meget rolig form for yoga, kan den opleves som meget intens og særligt i starten vil det måske ligefrem gøre ondt at være i de dybe stræk i længere tid ad gangen. Det kan også være mental udfordrende at holde

stillingerne i længere tid og blot være til stede i krop og sind.



Min yogaundervisning

Jeg underviser og dyrker selv primært Hatha da jeg elsker den balance og kombination af styrke, blidhed og mindfullness. Nogle dage er mit humør dog mere til Vinyasa eller Yin, som jeg også underviser i. Ønsker du at prøve yoga eller min undervisning? Så kan du dyrke yoga hvor og hvornår du vil igennem vores online yoga bibliotek.


Hvad er yoga godt for?

(det følgende er både videnskabeligt bevist samt de oplevelser jeg selv har haft med mine egne elever)

- Forbedre fleksibilitet og giver dig en større ROM (range of motion – bevægelighed)

- Styrker samtlige muskler i hele kroppen

- Forbedrer balanceevnen

- Forbedre din koncentration

- Holder leddene sunde

- Reducerer mentale udfordringer

- Mindste kroniske smerter

- Lavere blodsukker, mindre risiko for slagtilfælde, forbedret fordøjelse

- Bedre søvn

- Og meget, meget mere. Der kommer en separat post der blot vil omhandle hvad yoga er godt for!


Hvem kan dyrke yoga?

Yoga er for alle. Der findes mange forskellige former så prøv dig frem og find den stilart der passer bedst til dig. Find en god yogalærer med en godkendt uddannelse så du er sikker på at vedkommende kan varetage en time og guide dig igennem dem uden at der opstår skader.


Du er altid velkommen til yoga hos mig, min mor eller far - ja vi er en rigtig yoga familie!

Vi er alle forskellige og har både fysiske og mentale ting vi slås med. Min yogaundervisning tager netop derfor udgangspunkt i at respektere dig selv. Din krop og dit sind og lære at lytte når den hvisker til dig, ikke først når

bottom of page